Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Kültür Sanat

2 Bin Yıllık Taş Köprü Restorasyon Kurbanı Oldu

Malatya’nın Arapgir ilçesinde bulunan Anadolu’nun en eski taş köprülerinden biri olduğu belirtilen 13 metre yüksekliğindeki Roma dönemine ait 2 bin yıllık Taş Köprü de bir süre önce başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

VİDEOYU PAYLAŞ

Arapgir’e bağlı Suceyin Mahallesi sınırlarında bulunan, Anadolu’nun en eski taş köprülerinden biri olduğu belirtilen, kemer açıklığı 16 yüksekliği 13 metre olan Roma dönemine ait 2 bin yıllık Taş Köprü de geçtiğimiz aylarda başlanan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Arapgir ilçe merkezine 30 kilometre mesafede bulunan köprünün son halini görüntüleyen Doğa gezgincisi ve rehberi Nihat Karaca, “ Taş Köprü, arkasında mağaralardan oluşan büyük bir kaya şehir ile üstünde eski Roma öncesine ait hem kaya mezarlarını hem de bölgedeki yerleşik hayatı simgeleyen yerleşkelerle, Kutanlı peribacalarının bulunduğu Taş Köprü mezrasında yer alıyor. Yaklaşık 2 bin yıla dayanmış bir tarihçesi mevcuttur. İki tane ana sütun üzerine yerleştirilmiş yarı kubbe şeklinde, tamamen tek taştan kilitli sistemle donatılmış dönemin en tipik mimarileri örneklerinden ve Anadolu coğrafyasında ayakta kalan el vurulmamış en eski köprü olarak biliniyor” diye konuştu.

Malatya’nın Arapgir ilçesinde restorasyon çalışmaları yapılan ‘Taşköprü’nün yanlış restorasyon yapıldığı gerekçesiyle çalışmaları durdurulması için Arapgir Kültür Derneği tarafından mahkemeye verilmişti.

Arapgir Kültür Derneği tarafından Arapgir’in en eski tarihi değeri “taşköprü” ile ilgili yapılan restorasyon çalışması için yazılı açıklamada yapmıştı.

İşte o açıklama:

Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin, yaptığı açıklamada; “Arapgir-Suceyin köyü sınırları içerisinde bulunan ve bölgemizin en eski eseri olan 2000 yıllık Taşköprü’müz için Karayolları Elazığ Bölge Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan ve yanlış restorasyonu durdurmak için girişimlerimiz, Çekül, Tarihi Kentler Birliği, Kültür ve tabiat Varlıkları Koruma, Doğa derneklerimiz başta olmak üzere konu ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile temasa geçmiş bulunmaktayız.

Arapgir Kültür Derneği olarak, bölgemizde bulunan tüm tarihi varlıklarımızı koruma ve kollama sahip çıkma görevlerimizi yapmaya ve yapılan doğru ve yanlış uygulamaları devletimizin kurumlan ile paylaşıma devam edeceğiz. Bu çerçevede derneğimiz tarafından Arapgir Taşköprü’de aslına uygun olmadan yürütülen restorasyonun durdurulması için 05.07.2023 tarihinde Elazığ Bölge İdari Mahkemesine Arapgir Kültür Derneği olarak avukatımız Ekrem Çatalkaya tarafından başvurumuzu yapmış bulunuyoruz.

Ümit ediyoruz ki 2000 yıllık bir eserin yok edilmeden, en kısa zamanda bu yanlış restorasyon çalışmasının durdurulması ve köprünün orijinal olarak korumaya alınmasıdır” ifadelerine yer verildi.

U. Hanbey Aladağ

DİĞER VİDEOLAR