Ağbaba Malatya Yaşanabilir Bir Şehir Yapacağız Zenginleri Değil Fakir Fukarayı İşe Alacağız
Ağbaba, 31 Mart’ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimleri kapsamında Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı’nı ziyaret etti.
“MALATYA İÇİN FEDAKÂRLIK YAPTI”
Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli, ziyarette yaptığı konuşmada, 12 yıldır milletvekili olarak Malatya’ya hizmet eden Veli Ağbaba’nın büyük bir fedakârlık ortaya koyarak, büyükşehir için belediye başkan adayı olduğunu söyledi. Meşeli, “Veli Ağbaba, görülen lüzum üzerine Malatya’mızda belediye başkanlığına aday olarak, büyük bir fedakârlık göstermiştir. Demokrasimize ayrı bir anlam ve güzellik vermek üzere bu yola çıktı. Fedakârlık gösteren ve demokrasimize ayrı bir güzellik katan Veli Ağbaba’ya saygı duyuyorum” diye konuştu.
“MALATYALILARIN ÇAĞRISINA KAYITSIZ KALMADIK”
CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Veli Ağbaba ise 12 yıldır Malatya Milletvekili olarak görev yaptığını anımsatarak “Malatyalıların bize bir çağrısı oldu. Malatyalılar bu dönem “Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Veli Ağbaba’yı görmek istiyoruz” dediler. Bizde bu çağrıya kayıtsız kalmadık ve göreve geldik. Ben şehrimizin iyi ve kötü gününü biliyorum” dedi.
“BİNALARI CİDDİ BİR ŞEKİLDE KONTROL EDİP, GÜVENLİ BİR KENT OLUŞTURACAĞIZ”
Ağbaba, Malatya’nın iki büyük deprem yaşadığını kaydederek, şunları söyledi:
“24 Ocak 2020 Elazığ depremi Malatya için bir uyarıydı. Bu uyarı görmezden gelindi. O gün tedbir alınsaydı bu yıkım ve ölüm olmazdı. O dönemde birçok ağır hasardan orta hasara döndürülen bina yıkıldı ve insanlarımız hayatlarını kaybetti. O dönem kenti yönetenler gerekli tedbirleri alsaydı, bugün Malatya ayakta olurdu. Biz aldığımız görevin ve sorumluluğun farkındayız. Güvenli kentler oluşturmak mümkün. Keşke gerekli tedbirler 2020 depreminden sonra alınabilseydi. Şehir merkezi kontol edilse bu kadar bina yıkılmazdı. Hakimbey Apartmanı ve birçok noktadaki binalar ağır hasardan hafif hasara çevrilmeseydi insanlarımız bugün hayattaydı. O nedenle belediyelerin önemi büyük. Bu kapsamda da belediyelerin ciddi çalışmalar yapması gerekiyor. Belediyeler önümüzdeki dönemde insanlarımızın kaygılarını giderebilecek çalışmalar yapmalıdır. Benim en büyük hedefim Malatyalıların bu kaygılarını gidermek. Bunun yakını ya da zengindir diye kimsenin binasını ağır hasardan hafif hasara çevirmeyeceğiz. Ciddi bir kontrol yapacağız.”
“MALATYALILAR GELECEĞE UMUTLA BAKACAK”
“Ciddi bir belediyecilik yapacağız” diyen Ağbaba, “Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız. Malatya’da en önemli şey insanımızın yaşamıdır. Bu nedenle güvenli bir kent oluşturmak için çalışacağız. Bu süreçte kimse cezalandırılmadı, fakir fukara çile çekti. Bina yapmış, imar vermiş ama bu binalar yıkılmış, olan fakir fukaraya oldu. Fakir fukara evsiz kaldı, iş yerlerinden oldu. Dolayısıyla bunun sorumlularının da cezalandırılması gerekiyor. Biz güvenli evler ve iş yerleri inşa edeceğiz. Şehir eskisinden daha gelişen bir kent olacak, Malatyalılar geleceğe umutla bakacak” ifadelerini kullandı.
“İHTİYAÇ SAHİPLERİ İÇİN MALATYA KART PROJESİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”
Birinci önceliklerinin şehrin inşa edilmesi ve ayağa kalkması olduğunu dile getiren Ağbaba, Malatya’yı yeniden ayağa kaldıracaklarını, bu kapsamda da ciddi projelerinin olduğunu kaydetti.
Ağbaba, Malatya’da dar gelirli insanlar için sosyal yardımları üç katına çıkaracaklarını ifade ederek, “Genel Başkanımız Özgür Özel her gün “Emekli emekli emekli” diyor. 10 bin lira maaşla Malatya’da yaşamak mümkün değil. En düşük kira 8-10 bin TL. Emeklinin durumu hiç olmadığı kadar kötü. Emeklilere destek vereceğiz. İhtiyaç sahibi herkesin cebine Malatya Kart koyacağız ve insanlar geçimlerini rahat bir şekilde sağlayacak. Doğumdan ölüme kadar belediye, Malatyalıların yanında olacak. Gençlik ve kadın merkezlerini hızlı bir şekilde yapacağız. Kadınlarımızın çalışıp, ürettiği bir şehir olacak. Bu kapsamda çok önemli projelerimiz var. İhtiyaç sahibi öğrencilerimize burs vereceğiz, maddi destekte bulunacağız” dedi.
“İNANÇ MERKEZLERİNİN TEMİZLİĞİ VE BAKIMLARINI YAPARAK İHTİYAÇLARINI BİZ KARŞILAYACAĞIZ”
İnanç merkezlerinin temizliği başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarını karşılayacaklarını kaydeden Ağbaba, şunları söyledi:
“Birçok yerde inanç merkezlerinin temizliği ve bakımını belediyeler yapıyor. Cami ve cemevlerinin bakımlarını belediyeler yapıyor. Malatya’da ne kadar cami varsa temizliğini ve bakımını yapıp, ihtiyaçlarını biz karşılayacağız. Cemevlerinin temizliğini biz yapıp, ihtiyaçlarını karşılayacağız. Okullarımızın bakımlarını, onarımlarını ve temizliğini yine biz yapacağız. Hem şehri inşa edeceğiz hem sosyal belediyeciliği uygulayacağız. İhtiyaç sahibi herkesin bakımını üstleneceğiz. Malatya’yı herkes için yaşanabilir, geleceğe umutla baktığı ve mutlu olduğu bir şehir yapacağız. Şehrin ekonomisi ve sosyal yaşamına katkı verebilmek için çalışmalarımız olacak. Belediyenin cebinden bir kuruş çıkmadan festival ve fuarlar yapacağız, Malatya’da da esnafımız bu işten ekmek yiyecek.”
AĞBABA:
“MÜLAKAT DENEN UCUBEYİ YOK EDECEĞİZ”
CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Veli Ağbaba, “Mülakata giren gençlere “Dayın var mı?” diye soruyorlar. Dayısı olmayan bir yere giremiyor. Bizim iddiamız şu; Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden başlayarak bu düzeni değiştirmek, mülakat denilen ucubeyi yerle bir etmek” dedi.
Malatya İl Başkanlığı toplantı salonunda gençlerle bir araya gelen Ağbaba, bir seçim kampanyası yürüttüklerini, bu kampanya sürecinde her kesimden gençlerin heyecanını ve gözlerinde umudu gördüğünü ifade etti.
“GENÇLERLE YOL YÜRÜMEKTEN MUTLULUK VE ONUR DUYUYORUM”
Gençlerin bütün ön yargıları yerle bir ettiğini dile getiren Ağbaba, şunları kaydetti:
“Gençler Malatya’da adeta tarih yazıyor. Bu büyük yolculuğa gençler eşlik ediyor. Bir büyük yolculuğu ve heyecanı hep beraber yaşıyoruz. Bu yolculuktaki en büyük yol arkadaşlarım sevgili gençler ve çocuklar. Bu yolculukta gençlerle olmaktan büyük mutluluk, onur duyuyorum.”
Ağbaba, Türkiye ve deprem bölgesi olan Malatya’da ekonomik koşulların kötü olduğuna dikkat çekerek depremle birlikte Malatya’nın daha zorlu günler yaşadığını söyledi. Zorlu günlerden en çok payı gençlerin aldığını ifade eden Ağbaba, “Yapılan bir araştırmada, gençlerin yüzde 86’sı tanıdığı biri olmadan işe giremeyeceğini düşünüyor. Bir ‘dayısı’ olmadan işe giremeyeceğini düşünüyor. Ben burada sadece Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday değilim tanıdığı, dayısı olmayanların dayısı olmaya adayım” diye konuştu.
“FAKİR FUKARANIN ÇOCUĞU İŞE ALINMIYOR”
“Liyakat önemli ama bir mülakatı gençlerin başına bela ettiler” diyen Ağbaba, şunları ifade etti:
“Biz, “Mülakat değil liyakat” diyoruz. Mülakata giren gençlere “Dayın var mı?” diye soruyorlar. Dayısı olmayan bir yere giremiyor. Gittiğim her yerde gördüğüm bir manzara var; dayın yoksa AK Partili, CHP’li ya da MHP’li olman arasında bir fark yok. AK Parti’ye, MHP’ye, CHP’ye oy veren gençler arasında dayınız yoksa bir fark yok. İktidar fakirsen, dayın ya da kimsen yoksa ayırmıyor yani kimsesizlerin ve yoksulların çocuklarını devlete almıyor. Allah var, bu konuda ayrım yapmıyor. AK Partili fakir fukaranın çocuğunu da işe almıyor, MHP’li fakir fukaranın çocuğunu da işe almıyor. Bizim iddiamız şu; Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden başlayarak bu düzeni değiştirmek, mülakat denilen ucubeyi yerle bir etmek.”
“BU SİSTEMİ MUTLAKA DEĞİŞTİRECEĞİZ”
Ağbaba, Malatya’daki işsizlerin yüze 60’ının 30 yaş altı olduğunu kaydederek, “Bu ciddi bir rakam. Her üç gençten biri iş arıyor. Gençler çalışmış oldukları işten memnun değil. Biz, Malatya’da Türkiye’ye örnek bir çalışmayı gerçekleştireceğiz. Hızlı bir şekilde istihdam ofislerini kuracağız. Maalesef gençler üniversiteyi bitirir işe giremez, devlet okul okutur ama okul bitince başının çaresine bakmaları söylenir. Malatya Büyükşehir Belediyesine çalışan alacaksak; dayısı olanları değil ailesinden hiç çalışan olmayan, en yoksul ailenin çocuğunu alacağız. Bu konuda da örnek olacağız. Evinde hiç çalışan olmayan ailelere pozitif ayrımcılık yapacağız. Eskiden gençler üniversiteye giderken mezun olduktan sonra ne iş yapacağı belli olurdu. Artık üniversite mezunları için yeni kavramlar çıktı; İİBF atanamayanlar, atanamayan öğretmenler, atanamayan mühendisler, atanamayan sağlık çalışanlar, tıbbi sekreterler, ziraat mühendisleri… Bu sistemin mutlaka değişmesi, mülakatın kaldırılması lazım” dedi.