AK Parti İl Başkanı Namık Gören; Şehrimizi 200 yıl sonrasına hazır hale getirmemiz lazım

Ali Aladağ…:Malatya Olay…: AK Parti Malatya İl Başkanı Avukat Namık Gören ve yönetim kurulu üyeleri Malatya Olay Haber Gazetesini ziyaret etti.

AK Parti İl Başkanı Namık Gören; Şehrimizi 200 yıl sonrasına hazır hale getirmemiz lazım…

AK Parti İl Başkanı Av. Namık Gören’e, Gazetecileri ziyaretinde Mahmut Boyraz, Ela Erkoç eşlik etti.

Gazetecilerinin yer aldığı Basın Konteynerlerini ziyaret eden AK Parti İl Başkanı Namık Gören, Malatya Olay Haber Gazetesin de önemli mesajlar verip “Depremi fırsata çevirip şehrimizi şimdiden 200 yıl sonrasına hazır hale getirmemiz lazım.”dedi.

6 ŞUBAT…:

6 Şubat tarihli depremlerde Malatya’da 130 bin civarında binada yıkımın meydana geldiğine işaret edip “Çok şükür Malatya’da diğer illere göre can kaybımız az.  Bin 300 civarında insanımız vefat etti. Vefat edenlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” açıklamasını yaptı.

BAŞKAN GÖREN NE DEDİ…?

AK Parti il başkanı Namık Gören daha sonra şunları söyledi: “Halkımızın geçici barınması için Malatya’da 40 binin üzerinde konteyner kuruldu, 90 bin civarında çadır kuruldu. Günlük 490 bin yemek dağıtımı yapıldı. Dolayısıyla, ‘Malatya göz ardı edildi ve bu vesileyle de çok şeyden mahrum kaldık’ gibi bir durum söz konusu değildir.

200 yıllık bir şehirden bahsediyoruz. 200 yıllık bir şehir 2 dakika içerisinde yıkıldı. Şimdi burada asıl yapılması gereken ‘Çalışmalara bir an önce başlayalım’ psikolojisinden kurtulmamız lazım. Bizim bu şehri 200 yıl sonrasına hazır hale getirmemiz lazım.

200 YIL SONRASI…:

Şimdiden 200 yıl sonrasının planlamasını yapmamız lazım. Çarşı merkezinin projesi genişletildi. Polisevine kadar olan alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafında yapılacak. Çarşı merkezi Malatya’nın kalbi ve Malatya’nın en değerli yeri. Orada metrekarelerin birim fiyatları ciddi mana da bir değer. Çarşı merkezinde sahanın kıymetli olduğu yerlerde büyük bir yıkım var. Dolayısıyla hazır bu kadar büyük bir yıkım varken oranın sağlıklı planlanması lazım. Aceleye getirip ‘Bir an önce başlayalım’ anlayışı yanlış. Elbette ki esnafımızın bir an önce ticarete başlaması, dükkanının kepenklerini açması lazım, ama önceliğimiz bence bu depremi bir fırsata çevirmek olmalı. Yani Malatya’da meydana gelen yıkım netice itibari ile bir yapım gerektirecek ve her yapım kendisi ile beraber bir fırsattır. Biz bu fırsatı değerlendirmek sureti ile Malatya’yı 200 yıl sonrasına hazır hale getirmeliyiz.”

ORTA HASARLI…:

AK Parti il Başkanı Namık Gören, orta hasarlı binalar noktasında da şunları söyledi. “Malatya genelinde 12 bini aşkın orta hasarlı konut var.cÜniversitelerden güçlendirilebilir raporunu alan ve güçlendirme projesini yaptıran binalarda yüzde 80 çoğunluk sağlandığı sürece kredi desteği ile güçlendirme yapılabilir. Orta hasarlı yapı aslında afet kanunda yok. 2020 yılında yaşanan Elazığ depreminden sonra geçici 21.made ile orta hasarlı yapı mevzuata girmiş durumda. Islahı mümkün olan yapı şeklinde mevzuata girdi. Burada izlenmesi gereken yol şu. Orta Hasarlı yapının üzerinde Üniversitelerin bilimsel kurulunca raporlar sonucunda ıslahı mümkün olan yapı şeklinde belirlenmesi gerekiyor. 
Rapordan sonra da güçlendirme projesi gerekiyor. Islahının ne şekilde gerçekleştirileceğinin de Üniversitenin onayından geçmesi gerekiyor. 

SÜREÇ BAŞLADI…:

Burada kanun muradı olaya bilimsel yönünden bakılmasıdır. Üniversitenin onayından geçilmesi durumunda Belediyelere müracaat etmek suretiyle Belediyeler tadilat projesi mahiyetinde yeniden ruhsatlandıracaklar. Orta Hasarlı yapılar ile ilgili vatandaşımız çalışma yapabilecek. Süreç başladı. Bahsedildiği gibi 5 aylık bir süreç kalmadı. İlgili yapının orta hasarlı olduğu tescil edildiği tarih itibariyle bir yıl içerisinde yapılması gerekiyor. Orada esas olan konu şu. Bahsettiğim gibi mevzuatımızda yok. Kat maliklerimizin yüzde 80’inin o yapının güçlendirilmesi yönünde kanaat bildirmesi gerekiyor. Vatandaşımız iki yol izleyecek. İlk olarak Üniversite raporu ile yapının güçlendirilebilir olduğu onayını alacak. Projesini yine Üniversiteye yaptıracak. Kat maliklerinin yüzde 80 çoğunluğu alınınca Belediyeye gidip başvuracak.

Bir yıl dolduktan sonra eğer tadilat yapılmazsa ağır hasarlı kabul edilecek. Hak sahipliği süreci bu şekilde başlayacak.

GÜÇLENDİRME ONAYI…:

Orta Hasarlı binaların tadilatı ve güçlendirmesi için kredilendirme ise yine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının garantörlüğünde Bankalar kredi verecek. Yani 0,25’ler ile bir miktarı faizsiz olmak üzere krediler verilecek. Güçlendirilebilir onayı alındıktan sonra o banka güçlendirme kredisini hemen verecek.”

AK Parti il başkanı Av. Namık Gören, Malatya Gazetecilerinin de zor şartlarda görev yapmalarından dolayı hepsini ayrı ayrı kutladığını sözlerine ekledi.

 

Exit mobile version