Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Malatya’da güne kayısı hasadı ile başladı. “Hüseyin amcamızın bahçesindeyiz.” Diyen Bakan Yumaklı, ardından şunları söyledi. “Geçtiğimiz yıl yaşanan don hadisesinin ardından da aynı bahçedeydik. O zor günlerde kayısı üreticilerimizin yaşadığı sıkıntıları yerinde görmüş, TARSİM’in desteğiyle yaraları birlikte sarmıştık. Bugün ise aynı bahçede bu kez hasat için bir araya geldik. Hüseyin amcamızın nezdinde tüm üreticilerimize bereketli, bol kazançlı bir hasat sezonu diliyorum.”
BAKAN YUMAKLI, 2025 YILINDA DONDAN DOLAYI YANAN KAYISI BAHÇESİNDE 2026 YILINDA AYNI BAHÇEDE KAYISI HASADINA KATILDI…
Malatya’ya gelen ve hava limanında karşılanan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bir yıl önce dondan dolayı yanan Yeşilyurt ilçesine bağlı Görgü Mahallesi’nde geçen yıl donda yanan kayısı bahçesin de bir bahçede 1 yıl sonra hasada katıldı.
Bakan Yumaklı, kayısı bahçesinde şu açıklamada bulundu “Bugün hepimizin yüzünü güldüren, geçtiğimiz senenin o karamsar zamanını üzerimizden atan, hamdolsun Rabb’ime ki çok güzel bir ürün şu anda görüyoruz ağaçlarda. Kayısı çok önemli ürünlerden bir tanesi. Neden? Çünkü biz Türkiye olarak dünya üretiminde kayısıda birinci sıradayız. Malatya da yüzde 54’lük üretim oranıyla Türkiye’de birinci sırada. Malatya kayısısını biliyorsunuz coğrafi işaretli. Dolayısıyla bu manada da çok özellikli ve önemli ürünlerimizden. Kuru kayısıda Malatya’nın üretimdeki oranı yüzde 85. Aslında Malatya’nın kayısı anlamında bütün dünyaya bir çıkış kapısı olduğunu söylemek mümkün. Yaklaşık 19 milyar liralık Malatya ekonomisine bir katkısı var kayısının. Geçen yıl dediğim gibi bu bahçede, bu ağaçlarda bu dallarda herhangi bir şekilde ürün yoktu. Neredeyse bir tane bile numunelik yoktu. Yaprak yoktu. Çiçekler yanmıştı, yok olmuştu.
Geçen yıl yaşanan zirai don sonrasında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Türkiye’de olağanüstü hal ilan ettik ve üretime devam edilebilmesi için çiftçilere yaklaşık 47 milyar liraya yakın zirai don desteği veridi.
Bu desteğin yaklaşık 8 milyar lirasının ise Malatya’daki üreticilere yapıldı.”
AYNI BAHÇE…:
Bakan Yumaklı, daha sonra şunları söyledi “Geçen yıl zirai donun ardından ziyaret ettiğim üreticinin bahçesine yeniden geldim.
Şunu ifade ediyorum. İklim değişikliği artık bizim her şeyimizi etkilemeye başladı. Buna göre hazır olmamız gerekir. TARSİM yani tarım sigortası yaptırılması konusunu buradan tekrar ifade edelim. Tarım sigortası yaptırmayan üreticilerimizin bu ihtiyaçlarını daha sonra herhangi bir şekilde karşılaştıkları problemlerin tazmini konusu sürdürülebilir bir konu değil. O yüzden bütün üreticilerimizin TARSİM yaptırmalarını istiyoruz. Artık bize iklimin ne getireceğini bugünden yarına bilmek mümkün değil, ama bizim hazır olmamız gerekir. Bu birinci kısmıydı. İkinci kısmı da bu konu gerçekleştiğinde kulaktan dolma bilgilerle değil, dedikodularla değil tabiri caizse, biz bunun siyasi saiklerle olduğunu da burada tespit etmiştik. Bakanlığımızın üretimin sürdürülmesi ve gerçekleştirilmesi için görevli, sorumlu Bakanlığımızın karşılaşılan her türlü olaydaki yönlendirmelerine mutlaka riayet edelim. Eğer bunu yaparsak işte bugünkü güzel sonuçları almış oluyoruz. Ben hem Malatya’ya hem hasadın diğer ürünlerde de devam etmiş olduğu güzel ülkeme hayırlı, bereketli, kazasız, belasız bir hasat dönemi diliyorum”
BAKAN YUMAKLI HASADA KATILDI…:
Bakan Yumaklı, işçilerle birlikte kayısı topladı, kayısıların islim sonrası kurutulmaya bırakılmadan önce çekirdek ayrımını yaptı.

