Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gençlerin Bakış Açısıyla Sokak Hayvanları Yasa Taslağı Araştırma Raporu Yayınlandı

Uğur Hanbey Aladağ…:Malatya Olay…:
Gündemde düşmeyen konuya Yenilikçi Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından Gençlerin Bakış Açısıyla Sokak Hayvanları Yasa Taslağı Araştırma Raporu kamuoyuna açıklandı.

Uğur Hanbey Aladağ…:Malatya Olay…:
Gündemde

Gençlerin Bakış Açısıyla Sokak Hayvanları Yasa Taslağı Araştırma Raporu Yayınlandı

Türkiye genelinde gündem de düşmeyen konu sokak hayvanları. Bu konuda rapor hazırlandı ve yayınlandı.

İşte o rapor “Yenilikçi Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’miz (YESKAD) merkezi Malatya’da olup Türkiye’nin birçok ilinde akademisyen, mühendis, eğitimcilerden oluşan güçlü bir üye yapısına ve gönüllü çalışan ekiplere sahiptir. Derneğimizin kuruluş amaçları arasında, uluslararası düzeyde çözüm odaklı bakış açısıyla insan ile tüm canlıların haklarına saygıyı artırma, çevre ve tüm canlıların yaşam kalitesini korumaya yönelik çalışmalar yapmaktır. Çalışma yöntemlerimiz arasında ise faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için analiz, anket veya araştırmalar yapma, politikalar üretme, yönetim becerilerini geliştirme ve bu çalışmaları raporlama yer almaktadır.

Son zamanlarda ülkemizin gündeminde önemli yer tutan ve toplumda farklı bakış açısı oluşturan sokak hayvanları hakkında hazırlanan yasaya ilişkin gençlerin bakış açısını görmek, konunun gençler üzerindeki etkisini, onların bu konudaki düşüncelerini, çözüm önerilerini ve duygularını anlamak ve paylaşmak için Gençlerin Bakış Açısıyla Sokak Hayvanları Yasa Taslağı Araştırma Raporunu hazırladık.

GENÇLERİN BAKIŞ AÇISIYLA SOKAK HAYVANLARI YASA TASLAĞI ARAŞTIRMA RAPORU…

Araştırma Google Form kullanılarak 25-30 Haziran 2024 tarihleri arasında Ankara, Antalya, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Kahramanmaraş, Samsun, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illerinde yapılmıştır. Araştırmaya 13 – 30 yaş arasındaki 914 genç katılmıştır. Elde edilen veriler akademisyenler ile alan uzmanları tarafından değerlendirilmiştir.

Araştırmamıza 498 erkek, 416 kadın gencin katıldığı; katılımcıların çoğunluğunun 92 kişi ile 14 yaşında, 84 kişi ile de 25 yaşında olduğu; eğitim durumlarına göre en fazla lise eğitim durumuna sahip 456 kişi olduğu, ardından lisans eğitim durumuna sahip 256 kişinin katıldığı; yaşadığı şehir durumuna göre ise en fazla katılımcının İstanbul 125, Malatya 86, Diyabakır 81, Ankara 70, Kahramanmaraş 70 ve İzmir 66 kişi ile araştırmaya katılmıştır. 1- Sokak hayvanlarının Türkiye’de önemli bir sorun olduğunu düşünüyor musunuz? Sorusuna, katılımcıların % 65,9’u evet, % 29,3’ü hayır, % 4,8’i de fikrim yok yanıtını vermişlerdir.

Bu sonuçlar doğrultusunda katılımcıların çoğunluğunun (%65,9) sokak hayvanlarının Türkiye’de önemli bir sorun olduğunu belirtmişlerdir. 2- Yaşadığınız mahallede yada semtinizde sokak hayvanları mevcut mu? sorusuna ilişkin katılımcıların % 87,7’si evet, % 5,0’i hayır, % ,7,2’si de fikrim yok yanıtını vermişlerdir. Bu sonuçlar doğrultusunda katılımcıların çoğunluğunun (% 87,7) yaşadığı mahallede yada semtte sokak hayvanlarının mevcut olduğu belirlenmiştir. 3- Sokak hayvanı sahiplenmeyi düşünür müsünüz? sorusuna ilişkin katılımcıların % 32,4’ü evet, % 48,8’i hayır, % 18,8’ininde fikrim yok yanıtını vermişlerdir. Bu sonuçlar doğrultusunda katılımcıların çoğunluğunun (%48,8) sokak hayvanı sahiplenmeyi düşünmedikleri belirlenmiştir. İLETİŞİM Web: https://www.yeskad.org/ İnstagram: https://www.instagram.com/yeskadernegi/ Adres: Tecde Mah. Menevşe Sokak No: 7 Yeşilyurt / MALATYA 4- Siz veya çevrenizden herhangi birisi sokak hayvanları tarafından saldırıya uğradı mı? sorusuna ilişkin katılımcıların % 29,3’ü kendim saldırıya uğradım, % 21,2’si arkadaşım veya bir yakınım saldırıya uğradı. Bu sonuçların toplamında ise katılımcıların çoğunun %50,5’inin sokak hayvanları tarafından saldırıya uğradıkları; % 49,5’ininde hayır, saldırı vakası, kendim ya da yakınım, arkadaşım yaşamadı yanıtını vermişlerdir.

5- Sokak hayvanları taşıdıkları zararlı bakteri ve virüsler bakımından toplum sağlığını tehdit ediyor mu? sorusuna ilişkin katılımcıların % 62,1’i evet, % 22,5’i hayır, % 15,3’ü nünde fikrim yok yanıtını vermişlerdir. Bu sonuçlar doğrultusunda katılımcıların çoğunluğunun (% 62,1) sokak hayvanlarının taşıdıkları zararlı bakteri ve virüsler bakımından toplum sağlığını tehdit ettiklerini belirlenmiştir. 6- Sokak hayvanları ile ilgili oluşan bu sorun için çözüm öneriniz nedir? sorusuna ilişkin katılımcıların % 26,5’inin barınaklara alınmalı, % 22,5’inin Türkiye genelinde tüm belediyelerce aynı anda popülasyonu kontrol etmek için en az 3 yıl kısırlaştırma seferberliği yapılmalı, %33,5’inin kontrol ve bakımı yapılarak şehir hayatında olmalı, %14,0’ünün uyutulmalı, %3,5’ininde fikrim yok yanıtını vermişlerdir. Bu sonuçlar doğrultusunda katılımcıların çoğunluğunun (%33,5) sokak hayvanlarının kontrol ve bakımı yapılarak şehir hayatında olmalı yanıtını vermişlerdir. 7- Sokak hayvanlarının uyutulmasını da içeren “Sokak Hayvanları Yasa Taslağı” ile ilgili olarak ne düşünüyorsunuz? sorusuna ilişkin katılımcıların % 47,5’i olumlu, %31,3’ü olumsuz, %21,2’sininde fikrim yok yanıtını vermişlerdir. Bu sonuçlar doğrultusunda katılımcıların çoğunluğunun (%47,5) sokak hayvanlarının uyutulmasını da içeren “Sokak Hayvanları Yasa Taslağı” ile ilgili olarak olumlu yönde görüş bildirdikleri belirlenmiştir.

Sonuç Katılımcıların çoğunluğunun sokak hayvanlarının Türkiye’de önemli bir sorun olduğunu; yaşadığı mahallede yada semtte sokak hayvanlarının mevcut olduğu; sokak hayvanı sahiplenmeyi düşünmedikleri; katılımcıların % 29,3’ü kendim saldırıya uğradım, % 21,2’si arkadaşım veya bir yakınının sokak hayvanları tarafından saldırıya uğradıklarını ifade etmişler bu sonuçların toplamında ise katılımcıların %50,5’inin sokak hayvanları tarafından saldırıya uğradıkları; sokak hayvanlarının taşıdıkları zararlı bakteri ve virüsler bakımından toplum sağlığını tehdit ettikleri; sokak hayvanlarının kontrol ve bakımı yapılarak şehir hayatında olması gerektiğini; sokak hayvanlarının uyutulmasını da içeren “Sokak Hayvanları Yasa Taslağı” ile ilgili olarak olumlu yönde görüş bildirdikleri sonucuna ulaşılmıştır.”