Malatya’da yaklaşık 350.000binden fazla konut ve işyeri ağır hasar aldı. 1200 den fazla kişi hayatını kaybetti.
Malatya son beş-on yıl içerisinde çevre illere oranla ekonomik ve sosyolojik olarak hızla gelişirken hızla göç almaya da devam etti.
6 Şubat depreminden sonra nüfusun hemen hemen yarısı göç ederken kalanlar ise yaşam mücadelesi veriyordu. Depremi fırsat bilen fırsatçı ahlaksızlar ise Malatya’nın yerli halkını göçe zorladı ve zorluyor da.
Depremin akabinde paniğe kapılıp hızla göç eden bir kesim, artçı depremlerin devam etmesinden endişe duyan kesim, ekonomik olarak çöküntüye uğramış kesim hızla şehri terk ediyor.
Diğer illerden göç alıyoruz.
Malatya halkını vatandaşını simasından, konuşmasından, hal ve hareketinden tanırsın. Çık dışarıya Malatyalıya benzeyen var mı? Şehrimiz diğer illerden depremi kazanç haline çeviren kişiler tarafından istila edilip göç alıyor. Yerel halk ekonomik ve sosyal hayat şartları için dışarıya göç ederken, bir yandan hızla göç alıyoruz. Malatyamızın demografik yapısı hızla değişmek için start aldı.
Yerel nüfus 5 seneye kalmaz azınlık haline düşer.
Orta gelirli küçük esnaf (dayısı olmayan) konteyner dahi bulamıyor.
– 6 Şubat depreminde şarküteri işi yapan ve işyeri yıkılan ve hala işyeri konteyneri için talepte bulunup bekleyen bir vatandaş “çocuğumun defterini dahi alamadım” derken gözleri doldu. Bu vebal hepimizin.
Malatyamızın sayın vekilleri! Bu sözler sizin için.
Aranızdaki siyasi çekişmeyi, Ankara’da ön plana çıkmayı, Malatya’da sorun yok demeyi, bakanlarla başkanlarla fotoğraf karesine girmeyi bir köşeye bırakın, yerel halkın göç etmesini Malatya’nın erimesini engelleyin. İki yıl sonra Malatya’da bu halkı bulamayacaksınız…