Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi eylül ayı birleşimi, il tarihine ve Türk siyasetine damga vuran duygu dolu anlara ev sahipliği yaptı. Eski Malatya Milletvekili; Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor ile Milli Eğitim Bakanlıkları görevlerinde bulunan duayen siyasetçi Metin Emiroğlu, adının Kuzey Kuşak Yolu’nun bir bölümüne verilmesi vesilesiyle belediye meclisini ziyaret etti.
Ramazan Ayhan: “Büyüklerimizi Yaşarken Onurlandırmak İstedik”
Ziyarette meclise hitap eden Meclis Başkan Vekili Ramazan Ayhan, Metin Emiroğlu’nun Malatya’ya sayısız hizmeti dokunduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Metin Emiroğlu kentimiz için çok büyük bir değer. Geçmişte Malatya’mıza kazandırdığı onlarca okul, spor tesisi ve yol ortada. Biz de meclis olarak kıymetli büyüklerimizi yaşarken onurlandırmak istedik. Geçen birleşimde desteğinizle Kuzey Kuşak Yolu’nun bir kısmına Sayın Bakanımızın ismini verdik. Kendileri de bu nazik kararın ardından meclisimizi ziyaret ederek bizleri onurlandırdı.”
“Malatya’ya Hizmet Etmek Bizim İçin Bir İbadettir”
Alkışlar eşliğinde kürsüye çıkan eski Bakan Metin Emiroğlu, meclis üyelerine gösterdikleri vefadan dolayı teşekkür etti. Memleket sevdasını vurgulayan Emiroğlu, Devlet Planlama Teşkilatı ve bakanlık yıllarında önceliğinin hep Malatya olduğunu ifade etti:
“Herkes toprağını sever ama biz Malatyalılar bir başka severiz. Hayatım boyunca ‘Acaba memleketime nasıl bir faydam dokunur?’ düşüncesiyle hareket ettim. Göreve geldiğimizde Ankara’nın ilçeleri dahil toplam lise sayısı 13’tü. 27 ayın sonunda bu sayıyı 44’e çıkardık. Bu başarıyı merhum Turgut Özal’ın açtığı geniş vizyon ve Malatya’daki kıymetli danışmanlarımızın yol göstermesiyle başardık.”
ANAP’ın Kuruluş Yıllarına Dair Tarihi İtiraf
Anavatan Partisi’nin (ANAP) kuruluş sürecinde yaşadıkları imkansızlıkları esprili bir dille anlatan Emiroğlu, siyasete adım attıkları ilk günlere dair bilinmeyen bir gerçeği meclis salonunda ilk kez paylaştı:
“Turgut Özal parti kuracağımız zaman beni İstanbul’a gönderdi. Şişli’de Sadıklar Apartmanı’nda bir yer tuttuk. Parti kuruyoruz ama üç kişiyiz, dördüncü kişi dahi yok! Ne gelen var ne giden… Turgut Bey’e gidip ‘Efendim böyle parti mi kurulur? Kimse gelip gitmiyor, eski yöntemlerle politika yapalım’ dedim. Parti programını hazırlıyoruz; sosyal kısmı ben yazıyorum, iktisadi kısmı Prof. Ömer Aksu yazıyor.
Turgut Bey bana ‘Seni İstanbul İl Başkanı yapacağım’ dedi. Sonra Malatya’ya gelip teşkilatlanmam gerekti. İnanır mısınız, 2 ay boyunca Malatya’da partiyi teslim edecek, il başkanı yapacak tek bir kişi dahi bulamadım! Herkes ‘Askerlerin partisi var, bunlardan ne olur?’ diyerek bize hiç şans vermiyordu. İki ayın sonunda zorlukla bir arkadaşımızı ikna edip il başkanı yaptık. Biz bu partiyi ve bu hizmetleri işte bu şartlar altında kurduk.”
Salonda tebessüm ve duygu dolu anlar yaşatan konuşmasının ardından eski Bakan Metin Emiroğlu, meclis üyeleri tarafından ayakta alkışlanarak uğurlandı.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ EYLÜL AYI TOPLANTISI YAPILDI
Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı toplantılarının I. birleşimi, Meclis Başkan Vekili Ramazan Ayhan başkanlığında gerçekleştirildi. Malatya Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda 9 Eylül Çarşamba günü saat 14.00’te gerçekleştirilen toplantı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Eylül ayı toplantısına, geçmiş dönemlerde Millî Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevlerinde bulunan Malatyalı hemşehrimiz Metin Emiroğlu da katıldı.
“MALATYALILARIN ÖZÜNDEKİ MAYA VEFAYA DENİR”
Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında Kuzey Kuşak Yolu’nun bir bölümüne “Metin Emiroğlu” adının verilmesine yönelik alınan kararın kendisi için büyük bir anlam taşıdığını ifade eden Emiroğlu, meclis üyelerine teşekkür etti. Malatyalıların vefa duygusuna dikkat çeken Emiroğlu, “Aldığınız meclis kararıyla beni onurlandırdınız. Aradan epey zaman geçmiş olmasına rağmen Malatyalıların özündeki ve içindeki maya vefaya denir. Bu vefadan dolayı aldığınız böyle bir kararla beni onurlandırdınız. Çok teşekkür ederim. Malatya’ya hizmet etmek büyük bir ibadet aslında. Herkes toprağını sever ama biz Malatyalılar başka türlü severiz” dedi.
Metin Emiroğlu’nun konuşmasının ardından Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Ramazan Ayhan, gerçekleştirdiği anlamlı konuşma dolayısıyla Emiroğlu’na teşekkür etti.
GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ
Toplantının devamında Meclis Başkan Vekili Ramazan Ayhan başkanlığında gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. İlk olarak Meclis gündemine alınacak ek gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı. Gündemde yer alan diğer maddelerin bir kısmı görüşülerek karara bağlanırken, bazı maddeler ise detaylı incelenmek üzere ilgili komisyonlara havale edildi.
Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı toplantılarının II. birleşiminin ise 15 Eylül 2026 Salı günü saat 14.00’te yapılmasına oy birliğiyle karar verildi.

