Malatya’da 5.000 esnaf konteyner bekliyor.
Malatya’da deprem sonrası iş yerleri yıkılan esnafların çilesi bitmek bilmiyor. Bir yandan hayat pahalılığı, bir yandan giderler, bir yandan adam kayırmalar, bir yandan çile. Nereden baksan tutarsızlık almış başını gidiyor. Hangi kapıyı çalsan net bir cevap almamakla beraber başka bir kapıya yönlendirildiklerini belirten esnaflar Bağkur primlerini dahi ödeyemediklerini belirtiyorlar. Vergi mükellefi olmayan kişilere konteyner iş yerlerinden konteyner verildiğini belirten esnaflar Maliye tarafından denetim yapılmadığını ve bu konteynerlerin vergi mükellefi olmayan kişilere kendi hakları olan yerlerin verildiğini belirtiyor.
Büyük Felaketin Üzerinden Neredeyse 1 Yıl Geçti
Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinden sonra esnaflar için geçici konteyner iş yerleri yapılmaya başlanıldı. Birçok esnaf bu konteynerlere yerleşmeye başlayıp ticari faaliyetlerini devam ettirirken binlerce esnaf ise hala bir yer bulabilmiş değil. Gerçek işletmelere vergi mükellefi olan işletmelere yer verilmediğini haklarının gasp edildiğini öne sürüyorlar.
Denetim yok! Vergi mükellefi olmayan binlerce işletme mevcut
Teslim edilen konteyner iş yerlerinde binlerce kayıtsız iş yapan yerler var. Denetim olmamasıyla beraber gerçek usulde vergi mükellefi olan iş yerleri yıkılan binlerce esnafın hakkı gasp ediliyor ve buna ne esnaf odası ne maliye, nede devletin üst kurumları haberdar olmasına rağmen hiçbir şey yapmıyor. Sürekli şikâyetler yapılmasına rağmen vergi mükellefi olup hala konteyner iş yeri bulamamış esnaflar ise devletin üst kurumlarına güvenlerinin sarsılıp yalnız bırakıldıklarını ifade ediyorlar.
Tanıdıklarına Peşkeş Çektiler
Tanıdığın varsa yerin hazır, yoksa boştasın. Konteyner iş yerlerine aylar öncesinden yazılı dilekçe ve formlarla talepte bulunan esnaflar ise ‘‘yetkililer tanıdıklarına peşkeş çekmiş, vergi mükellefi olmayan kişiler bile konteyner alabilmişken bizler hala bir yer bulamadık, bu kişilere hakkımızı helal etmiyoruz’’ sözleri ise mağduriyetlerini bir kez daha ortaya serdi.
Umutlar bitme noktasına geldi! Gerekeni sandıkta ileteceğiz
Konteyner iş yeri bulamayan esnaflar ise Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Malatya Valiliği, Malatya konteyner çarşı (Büyükşehir Belediyesi ve AVM arasında yer alıyor) arasında mekik dokuyan esnaflar mağduriyetlerinin giderilmediğini, defalarca yetkili kişilerle görüşmeler yapmalarına rağmen net bir cevap alamadıklarını belirtip güvenlerinin sarsıldığını ve mağdur edildiklerini belirtip gereken cevabı halk olarak sandıkta vereceklerini belirttiler.
Esnaf Bağ-Kur primlerini dahi ödeyemiyor
2024 yılı içinde en düşük bağkur primi: 6.900,86 TL
2024 yılı içinde en yüksek bağkur primi: 51.756,46 TL
Bağkur primlerinin belirlenen zamanlarda ödenmesi halinde ise bu tutarlara yüzde 5 indirim uygulanacaktır.
2024 yılında yüzde 5 indirimli en düşük bağkur primi: 5900,73 TL
2024 yılı içinde yüzde 5 indirimli en yüksek bağkur primi: 44.255,47 TL
Kısaca yaptığımız hesaplama üzerinden Bağkur primini dahi ödeyemeyen esnaflar mevcut. İş yerlerinin yıkıldığı ve geçici konteyner iş yeri bulamayan esnaflar Bağkur primlerini dahi ödeyemediğini belirtip, vergi mükellefi olmayıp konteyner çarşılarda iş yeri açan kişilerin çıkartılıp kendilerine tahsis edilmesini talep ediyor.
U. Hanbey Aladağ