Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Dikkat Sokak Hayvanlarına Şiddet Suç

Ali Aladağ…:Malatya Olay…:
Malatya Valisi Seddar Yavuz, Kongre Kültür Merkezinde İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısında hayvan haklarının korunmasına dikkat çekip uyarılarda bulundu.

Ali Aladağ…:Malatya Olay…:
Malatya Valisi Seddar Yavuz, Kongre Kültür Merkezinde İl

Dikkat Sokak Hayvanlarına Şiddet Suç

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısı Vali Seddar Yavuz Başkanlığında gerçekleştirildi.

Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan toplantıya, Vali Yavuz, Baro Başkanı Av. Onur Demez, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, ilgili kurum müdürleri, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ilgili birim müdürleri, Hayvanları Koruma Derneği Başkanı, Veteriner Hekimler Odası Başkanı ve basın mensupları katıldı.

Sokak hayvanların yaşam hakkını güvence altına alan 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu 2024 yılında yürürlüğe girdiğini söyleyen Vali Yavuz, kanuna göre insanların hayvanlara karşı yapmış olduğu işkence, kötü muamele ve kasıtlı öldürme davranışları kabahat kapsamından çıkarılarak suç fili kapsamına alındığını duyurdu.

Malatya Valisi Yavuz, 2 Ağustos 2024 tarihinde kanunun 17 maddesinde değişiklik yapıldığını ifade “Özellikle sahipsiz köpekler için yeni çözüm anlayışı getirilmiştir. Buna göre yakala, kısırlaştır, barınakta tut, sahiplendir metodu benimsenmiştir” şeklinde açıklama yaptı.

MALATYA’DA DA SAHİPSİZ KÖPEKLER SAHİPLENDİRİLECEK

Malatya Valisi Seddar Yavuz, toplantıda şu açıklamalar da bulundu:

“Kanun Belediyelere, hem hayvan sahiplerine hem de kamu kurum ve kuruluşlarına sorumluluk getirmektedir. 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu değişiklik öngören, 7527 sayılı hayvanları koruma kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun ile getirilen düzenlemeleri içeren ve hayvan refahı gözetilerek hayata geçirilecek uygulamalar ve uygulamaları detaylandıran yönetmelik, 13 Aralık 2024 tarihinde resmi gazetede yayınlanmıştır. Yönetmelik sahipsiz hayvanların popülasyon kontrol işlemlerinde, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili birimleri, Yerel Yönetimler, İl Hayvanları Koruma Kurulları ve diğer ilgili kurumların görevlerini içermektedir. Ev hayvanlarının, hayvan sahiplenme şartları ile hayvan sahiplerinin görev ve sorumluluklarını da belirlemektedir. İl Hayvanları Koruma Kurulları, il sınırları içindeki sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolü ile ilgili tüm işleri koordine etmek, kişilerin sahiplenebileceği hayvan sayısını belirlemek, yönetmelik kapsamında denetime yetkili kurumların görev dağılımını belirlemek, hayvan bakım evleri ve doğal yaşam alanlarının ildeki sahipsiz hayvan sayısında kıyasla yeterliliğini değerlendirmekle görevlendirilmiştir” diye konuştu.

KONUYLA İLGİLİ YÖNETMELİKLERE GÖRE HAREKET EDİLECEK

Yavuz,  Yerel yönetimler sahipsiz köpekleri toplamakla, bakım evlerine alınan hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışlarını kontrol edemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenmesi yasak olanlar, kanunun 13. Maddesini uygulamakla sahiplenmeye uygun hayvanların sahiplendirme işlemlerini yapmakla görevlendirildiğini. Tarım ve Orman Bakanlığınca sahipsiz hayvanlara yönelik iş ve işlemlerde yapılacak mali destek ve teşviklerin detayları yönetmelikte yer aldığını dile getirdi. 

YEREL YÖNETİMLERDE YÜKÜMLÜ TUTULDU

Nüfusu 25 binin üzerinde olan yerel yönetimler, belediyeler, bütçelerinin binde 5’ini sahipsiz hayvanlıları bakım ve rehabilitasyonuna ayırmakla yükümlü tutulduğunu söyleyen Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yönetmelikte ise, yer yönetimler hayvan bakım evinin ve doğal yaşam alanlarının kapasitelerinin, sahipsiz köpek sayısına kıyasla yeterli olduğuna bir hayvanları koruma kurulunca karar verilinceye kadar kanun kapsamında ayırmak zorunda oldukları mali kaynağı asgari yüzde 50’sinin hayvan bakım evi ile doğal yaşam alanları yapımına veya mevcut alanlarının kapasitesini arttırmaya harcamaktan yükümlü bulunmuştur. Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler bakımından geçici 4. madde 2. fıkrasında belirtilen kaynağa ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ayrılan kaynağa hayvan bakım evi kurmak, sahiplisi hayvanları toplamak, rehabite etmek veya sahipleninceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçla kullanan belediye başkanı ve belediye ekiplerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası getirilmiştir.

BAKIMEVLERİNDE HAYVANLARIN REFAHI GÖZETİLECEK

“Kanunda yapılan yeni düzenleme ile benimsenen yakala, kısırlaştır, tut, sahiplendir metodu kapsamında belediyelerce yakalanarak rehabilitasyon hayvanların, hayvan refahı gözetilerek barındırılacağı, doğal yaşam alanları tanınarak hayvan bakım evleri ile birlikte özellikleri belirlenmiştir. Düzenleme ile herhangi bir nedenle sahiplendiği hayvana bakamayacak olan vatandaşlar için çözüm getirildi. Bu hayvanları sokağa bırakmak yerine, bakım şartları yasa ve yönetmeliklerle belirlenmiş barınaklara bırakmalarının önü açılmıştır. Hepinizin bildiği gibi artan popülasyon özellikle ölümlere, salgın hastalıklara ve kamu vicdanını rahatsız olacak boyutta sıkıntılara yol açtığı hepimize malum olur. Bu yasal düzenleme popülasyon kontrolünü sağlamak, özellikle çocuklarımızı, yaşlılarımızı korumak ve bu anlamda da popülasyonun kontrol edilmesini sağlamak üzere alınmış bir halk sağlığı tedbiri vardır.”

BELEDİYE BAŞKANLARI VE MÜLKİ AMİRLERE SÜRECİ DENETLEYECEK

Sahipsiz bir köpeğin saldırması sonucu hayatını kaybeden bir vatandaşımız söz konusu ise, sorumlu amirler yani belediye başkanları ve mülkü amirler de hukuken sorumlu tutulduğunun bilinmesi gerektiğine dikkat çeken Yavuz,

“Aksi hâlde sokaklarda on binlerce köpek, bu köpek köpeklerin beslenebilmesinin imkanı yok. Düzenli beslenmesi ve düzenli bir şekilde sağlık fırsatlarından faydalanmasının imkanı yok. Böyle olunca da aslında hayvanları sevmiş olmuyoruz. Hayvanları aslında sokaklarda bir nevi zulmetmiş oluyoruz. Çocuk ve gençlerimizin ve her bir vatandaşımızın sokakta güvenle dolaşabileceği bir ortamı hep beraber hazırlayacağımıza inanıyorum”