Kayısıyı YANDI Malatya’da Zirai Don Yaşandı
Zarar Milyarlar Kim Ne Dedi?
Ali Aladağ…:Malatya Olay…:
Son dakika…Sıcak haber…Malatya’da kayısı yandı…Sadece kayısı mı hayır, tüm meyve ve sebzeleri de don vurdu…Zarar ise milyarlar…
Asrın felaketini yaşayan Malatya’da 2025 yılında da Kayısı yandı…Malatya’da 11’i 12 Nisan’a bağlayan gece kar yağışı ve ardından sabaha karşı don nedeniyle başta kayısı olmak üzere zirai don yaşandı.
Malatya’da zarar milyarlar.
KAYISI DON VURDU KİM NE DEDİ?
VALİ SEDDAR YAVUZ ‘DAN AÇIKLAMA…:
Vali Yavuz’dan İlimizde Meydana Gelen Don Olayına İlişkin Basın Açıklaması
Değerli Hemşehrilerim,
11 Nisan 2025 günü akşam saatlerinde ilimiz merkezi ve ilçelerinde etkili olan kar yağışı ve gece -6 dereceye kadar düşen hava sıcaklıkları nedeniyle, ülkemizin önemli ihraç ürünlerinden olan ve ilimiz ekonomisinin temel direği konumundaki kayısı başta olmak üzere diğer meyve ağaçlarımız don olayından olumsuz etkilenmiştir.
Depremin yaralarını sarmaya çalıştığımız bu zorlu süreçte, çiftçilerimizin alın teriyle büyüttüğü ürünlerin zarar görmesi, hepimizi derinden üzmüştür.
Valiliğimiz koordinasyonunda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze bağlı ekipler sahada hasar tespit çalışmalarına bugünden itibaren titizlikle başlamıştır.
Ayrıca bugün saat 14.00’te Valilik Makamında, kayısıyla ilgili tüm kurum, kuruluş ve paydaşların katılımıyla bir toplantı düzenlenecek; don afeti sonrası durum değerlendirmesi ve izlenecek yol haritası belirlenecektir.
Zarar gören tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, bu süreçte çiftçilerimizin yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum.
“Kıymetli Malatyalı Kardeşlerim , İlimizde olumsuz hava koşulları ve don nedeniyle kayısı başta olmak üzere tarımsal üretimde zararların oluştuğu görülmektedir. Zarar tespit çalışmalarına başlanmıştır ve üreticimizin yanında olacağız.”
BAŞKAN ER; HER ZAMAN ÇİFTÇİMİZİN YANINDAYIZ
Birlikte Aşamayacağımız Hiçbir Sıkıntı Yok
Malatya’da etkili olan yoğun kar yağışı ve don olayının ardından, kayısı üreticilerini derinden etkileyen zararla ilgili Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er açıklama yaptı.
Türkiye genelinde yaşanan soğuk ve yağışlı hava Malatya’da da etkisini gösterdi. 11 Nisan Cuma günü Malatya genelinde etkisini gösteren kar yağışı sonrasında özellikle kayısı bahçelerinde yaşanan olumsuzluklar sonrasında Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Samir Er açıklamalarda bulundu.
Başkan Er, yaptığı açıklamada, “Gönlümüzü yakan bir manzarayla karşı karşıyayız. Olumsuz hava şartları, bin bir emekle büyütülen kayısılarımıza zarar verdi. Tarlada, bahçede sabahın seherinde alın teri döken her bir çiftçi kardeşimin yüreğiyle birlikte bizlerin de yüreği sızladı,” dedi.
Başkan Er açıklamasının devamında şunları söyledi; “Şunu bilmenizi isterim ki; hiç bir çiftçi kardeşim asla yalnız değildir. İlgili kurum ve kuruluşlarımız sahada çalışmalarına başladı. En kısa sürede elde edeceğimiz raporları titizlikle değerlendirecek, atılacak adımları kararlılıkla belirleyeceğiz. Hiçbir çiftçimizin emeği yerde kalmayacak. Devletimizin tüm imkânlarının seferber edilmesi adına inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı başta olmak üzere yetkili tüm kurum ve kuruluşlarımızla yoğun bir görüşme trafiğini başlatacağız. Birlikte aşamayacağımız hiçbir sıkıntı yok. Allah milletimize ve devletimize zeval vermesin. Çok geçmiş olsun” dedi.
AK PARTRİ İL BAŞKANI BAKAN: “DEVLETİMİZ, ZİRAİ DON OLAYINDAN ETKİLENEN ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDA”
AK Parti Malatya İl Başkanı Ali Bakan, Malatya’da yaşanan zirai don olayının ardından Topsöğüt Mahallesi’ndeki kayısı bahçelerinde incelemelerde bulundu.
11 Nisan 2025 akşamı başlayan kar yağışı ve sıcaklıkların eksi derecelere düşmesiyle birlikte meydana gelen zirai don olayının ardından, özellikle kayısı üretiminde büyük zarar gören bölgelerden biri olan Topsöğüt Mahallesi’ndeki kayısı bahçelerinde üreticilerle birebir görüşerek sahadaki durumu yerinde inceledi.
AK Parti Malatya İl Başkanı Ali Bakan, incelemeleri sırasında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“11 Nisan’ı 12 Nisan’a bağlayan gece, ilimiz Malatya’da ve Karadeniz’den bu tarafa uzanan geniş bir bölgede -7 dereceye kadar düşen sıcaklıklarla birlikte ciddi bir don olayı yaşandı. Başta kayısı olmak üzere birçok meyve ağacı ve toprak ürünü ciddi zarar gördü. Çiftçimiz mağdur durumda. Tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
Şu ana kadar yapılan tespitlere göre yaklaşık 950 bin dekarlık bir alan etkilendi. Sayın Valimiz, Tarım ve Orman Bakanımız başta olmak üzere ilgili tüm kurumlarla görüşmeler gerçekleştirdi; gerçekleştirmeye de devam ediyor. Bizler de Tarım ve Orman Bakanlığımız başta olmak üzere tüm kurumlarımızla konuya ilişkin görüşmelerimizi sürdürüyoruz.
Tarım sigortası olan vatandaşlarımızın TARSİM üzerinden müracaatlarını yapması büyük önem taşıyor. Biz il başkanlığı olarak, don olayının yaşandığı gece itibarıyla Sayın Valimiz ve tüm teşkilatlarımızla birlikte bu konunun takipçisiydik; takipçisi olmaya da devam ediyoruz.
Hükümetimiz güçlüdür; şimdiye kadar olduğu gibi, tarımsal faaliyette bulunan, ziraatle uğraşan çiftçilerimizin yanında olmaya devam edecektir. Sayın Valimizin koordinesinde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve diğer kurumlarla yapılan görüşmeler neticesinde hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Öncelikle zararın ne kadar olduğu tespit edilmeye çalışılıyor.
Beklenmedik bir hadise yaşadık. Bildiğimiz kadarıyla Malatya’da bu tarihlerde böyle bir olay daha önce yaşanmadı. Mevsimler ve iklim değişiklikleri nedeniyle Malatya’da kayısı başta olmak üzere tüm meyve ağaçlarında zarar oluştu.
Devletimiz ve hükümetimiz, büyük deprem sonrasında iki yıl içerisinde nasıl gerekli tedbirleri alıp vatandaşlarımızı mağdur etmediyse, çiftçilerimizi de mağdur etmeyecektir. Bizler de elimizden gelen tüm gayreti fazlasıyla göstermeye çalışıyoruz. Cenab-ı Hak böyle bir felaketi bir daha yaşatmasın.”
MALATYA İŞ İNSANLARI PLATFORMU BAŞKANI AHMET ÖZKÖSE NELER DEDİ?
Yaşanan don olayı sonrası Malatya ya gelen Malatya İş İnsanları Platformu Başkanı Ahmet Özköse yerinde incelemelerde bulundu.
Yeşilyurt Kendirli mahallesinde incelemelerde bulunan Özköse üreticilerle bir araya gelerek zararın büyüklüğünü yerinde şahit oldu.
Üreticilerle yapılan görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan Özköse “Her zaman Malatya halkımızın yanında olacağız el birliği ile bu zor günleri birlikte atlatacağız.”
Özköse, yaşanan doğal afet dolayı üzüntülerini dile getirerek geçmiş olsun dileklerini iletti.
KARADEMİR “MALATYA ACİL AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİDİR: NİSAN KARI ÇİFTÇİLERİN UMUDUNU SÖNDÜRDÜ”*
MAGİNDER Başkanı Karademir: “Devlet yetkilileri bir an önce sahaya inmelidir” – Çiftçilerin yıllık emeği bir gecede yok oldu
Türkiye’nin kayısı üretim merkezi Malatya’da, nisan ayında yağan beklenmedik kar nedeniyle binlerce dönüm kayısı bahçesi zarar gördü. MAGİNDER Başkanı Salih Karademir, yaptığı saha incelemesinde çarpıcı açıklamalarda bulundu.
*Felaketin Boyutları:*
✓ 60 bin hektar alanda %70-80 verim kaybı
✓ 3 milyar TL’yi aşan ekonomik zarar
✓ 45 bin ailenin geçim kaynağı tehlike altında
✓ Sigortasız üretici oranı %70 seviyesinde
*Karademir: “Bu bir tarım faciasıdır”*
“Kayısılarımız adeta yanmış durumda. Malatya’da her şey kayısıya bağlı. Çiftçimizin çocuğunun okul masrafından, evinin ihtiyacına kadar her şey bu ağaçlardan karşılanıyordu. Devletimizin acilen:
– Özel destek paketi
– Borç erteleme
– Fide desteği
– Yakacak ve gıda yardımı yapması gerekiyor.”
*Çiftçilerin Çığlığı:*
Yeşilyurt’un Topsöğüt köyünde üreticiler:
– “30 yıllık çiftçiyim, böylesini görmedim”
– “Kayısılar kaynar suya atılmış gibi karardı”
– “Cumhurbaşkanımızdan acil yardım bekliyoruz”
– “Düğün hazırlığımız yarım kaldı”
*Ekonomistler Uyarıyor:*
Bölge ekonomisi için kritik uyarılar:
* Kayısı ihracatında ciddi düşüş bekleniyor
* İşsizlik artış riski bulunuyor
* Yardım paketlerinin acilen devreye girmesi gerekiyor
*MANŞET ÖNERİLERİ:*
*”Nisan’ın Kara Günü: Malatya Kayısıları Yok Oldu”
*”Karademir’den Ankara’ya Feryat: ‘3 Milyar TL Zarar Var'”
*”Çiftçinin Kâbusu: Bir Gecede Umutlar Söndü”
*”Cumhurbaşkanı’na Acil Çağrı: Kayısı Başkenti Yardım Bekliyor”…
Başkan Kılıç ; Kayısı Üreticisi İçin Doğal Afet İlan Edilmelidir.
Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Burhan Kılıç, dün gece yaşanan yoğun kar yağışı sonrası meydana gelen don, kayısı üreticisini adeta yıktığını ifade ederek, doğal afet kapsamına alınması gerektiğini söyledi.
6 Şubat depremlerinin ardından bir belini doğrultamayan Malatya’nın, yaşanan kar yağışı sonrası meydana gelen don felaketiyle adeta yıkıldığını belirten Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Burhan Kılıç, kayısı üreticisinin doğal afet kapsamına alına alınarak zararlarının ivedilikle karşılanması gerektiğini söyledi.Kayısının sadece Malatya’daki üreticinin problemi olmadığının altını çizen başkan Kılıç, kayısının bölgenin ve ülkenin ekonomisinde önemli pay sahibi olduğunu, milli gelirin, milli sermayenin önemli temel taşlarından biri olduğunu ve üreticilerin artık kalıcı bir koruma kalkanı altına alınması gerektiğini ifade etti.Başkan Kılıç, yaptığı açıklamada ; “ TARSİM tarafından sigorta edilen kayısı bahçesinin % 20 civarında olduğunu tahmin ediyoruz, kalan % 80 lik bir çoğunluğun sigortası yok. Sigorta edilmeyen bahçelerin de bu kapsamda değerlendirilmesini ve kayısı üreticisinin doğal afet kapsamına alınmasını istiyoruz. Üretici desteklenmezse yine geçmişte yaşandığı gibi bir çok bahçe üretici tarafından kesilir ve üretimde büyük bir sekteye uğrar. Geçmişte yapılan hataların tekrar edilmemesi gerekiyor. Zarar tespit çalışmalarının başlatıldığını duyurarak, üreticilerin yanında olduğunu açıklayan sayın valimize çok teşekkür ediyoruz. Malatya’nın sahibi yok, dışarıdan sahip arıyoruz dediğimizde ateş püsküren vekillerimizi de bu durumda göreceğiz. Sahip çıkabilecekler mi, yoksa yine bahçelerde fotoğraf çekip “ziyaret ettik “haberlerini mi servis edecekler.Don vesilesiyle zarar gören tüm üreticilerimize tekrar geçmiş dileklerimizi iletiyoruz, konuyu yakından takip edeceğiz. Rabbim, beterinden korusun “ dedi.
– Sadıkoğlu: “6 Şubat sonrası ikinci afeti yaşadık, Malatya afet bölgesi ilan edilmeli”
– “Kent genelindeki kayısıların büyük bölümü zirai dondan etkilendi”
Kent genelinde etkili olan kar yağışı sonrası meydana gelen zirai dondan kayısının büyük zarar gördüğünü belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Kayısıda meydana gelen zirai don, 6 Şubat sonrası ikinci bir afettir. Malatya’mız Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilmeli, zarar tespitleri titiz bir şekilde yapılarak kapsamlı destekler sunulmalıdır” dedi.
Geçtiğimiz günlerde yaşanan dolu afetinden sonra Malatya kayısısını şimdi de don afeti vurdu. Cumartesi gecesi kent genelinde etkili kar yağışı ve hava sıcaklığının sıfırın altını düşmesi sonrası yaşanan zirai don kayısıda büyük zarara sebep oldu.
“SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZDAN TALEP EDİYORUZ; MALATYA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ”
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Meslek komitelerimizden ve ilçelerdeki üreticilerimizden aldığımız bilgiye göre, şehrimizin ara tarım ürünü ve ekonomik girdisi olan kayısımız dondan büyük oranda etkilenmiştir. Şehrimizin tamamındaki kayısı bahçeleri dün geceki kar yağışı sonrası zarar görmüştür. Hasar tespit çalışmaları hızlı bir şekilde yapılmalıdır. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem afetinden donra şehrimiz için ikinci bir afet olmuştur. Şehrimizin ana gelir kaynağı olan, 50 binden fazla ailemizin geçimini doğrudan şehrimizin tamamını da dolaylı yoldan etkilen kayısıda don zararı için ciddi adımlar atılmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve bakanlarımızdan şehrimiz adına talep ediyoruz; Malatya “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilmeli ve ivedi olarak destek paketleri açıklanmalıdır. Hala depremde aldığımız yarayı tedavi sürecindeyken, zirai dondan dolay yaşanacak ekonomik kayıpların insanlarımız üzerinde oluşturacağı psikolojik ve sosyolojik baskı bütün şehri olumsuz etkileyecektir. Zirai donun açtığı ekonomik yarayı saracak kalıcı adımlar atılmazsa, üreticimizle birlikte yüzlerce sektör aynı mağduriyeti yaşayacaktır. Üreticimiz başta olmak üzere, esnafımız, tüccarımız, ihracatçımız ile zirai ilaç, gübre, çadır, branda, makine ekipman ve nakliye başta olmak üzere kayısıyla ilgili tüm sektörler desteklenmeli, ilimiz ekonomisinin önü açılmalıdır. Tarım sigortası kapsamındaki hasar tespit süreçleri hızlandırılmalı ve çiftçilerimize ivedilikle destek sağlanmalı. Üreticilerimizin tarımsal kredi borçları faizsiz olarak ertelenmeli. Ayrıca, TARSİM sigortası yaptıramamış üreticilerimizi de kapsayacak destekler sunulmalı” şeklinde konuştu.
MHP MİLLETVEKİLİ MEHMET FENDOĞLU NE DEDİ?
“Malatya ve bölgemizde bulunan Elbistan, Baskil, Sivas, ve Elazığ da dün gece akşam saatlerinde başlayan ve etkisini artıran kar yağışı nedeniyle gece yaşanan zirai don başta kayısı olmak üzere bir çok tarım ürünlerine zarar verdi. olumsuz hava koşulları ve zirai don nedeni ile tarımsal üretimde afetin ilan edilmesi gerekecek kadar büyüklükte Malatya ve bölgemizde zararların oluştuğu görülmektedir. Zarar ve hasar tespit çalışmalarına başlanmıştır. Devletimiz ve ilgili birimler konuyu hassasiyetle takip etmektedir. Allah devletimize zeval vermesin. Devletimiz üreticimizin yanındadır.”
DEPREMİN VURDUĞU MALATYA’YI BU KEZ DON VURDU
“FELAKET 31 MART 2014’TEN DAHA KÖTÜ, AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ”
AĞBABA; “GELİN MALATYA İÇİN NE GEREKİYORSA YAPALIM”
Kayısının 2014 yılından çok daha kötü bir felaket yaşadığını belirten CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Deprem felaketi ile büyük kayıp yaşayan Malatya’nın bir de doğal afetle kayba uğramaması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır” Dedi.
11 Nisan akşamı başlayan kar yağışı ve ardından sabaha kadar devam eden zirai don nedeniyle Malatya’nın tüm ilçelerinde büyük bir felaket yaşandı.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Malatya’nın 13 ilçesinin tamamında gece meydana kar yağışı ve ardından gelen zirai dondan dolayı büyük bir afet yaşanıyor. Don felaketinin Elbistan, Baskil, Gürün’ü de içine alacak bir şekilde çok geniş bir alanda etkili olduğu belirtiliyor. 30-31 Mart 2014’te gerçekleşen felaketten daha kötü bir tablo ile karşı karşıyayız. Yer yer -12 dereceleri bulan don nedeniyle buğday ve arpa dışında hiçbir tarım ürününün kalmadığı belirtiliyor. Başta kayısı olmak üzere elma, armut, ceviz, şeftali, dut tüm meyvelerde büyük kayıp yaşandı. Malatya ekonomisi çok ciddi bir darbe aldı.” dedi.
AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ
TARSİM tarafından yapılan sigorta sayısı tüm üreticilerin yüzde 15-20’si civarında olduğunu kaydeden Ağbaba, “Yani yüzde 80 üreticimiz sigortadan para da alamayacak. Doğal afet ekonomik afete yol açacak. Bu nedenle, Malatya’nın 13 ilçesi ile zirai donun yaşandığı tüm alanlar AFET BÖLGESİ ilan edilmelidir. Tarım İl ve İlçe müdürlüğü ekipleri ile ve TARSİM ekipleri hızlı ve objektif bir hasar tespiti yapmalı, 1 yıllık emekleri ve ürünleri yok olan Malatyalı çiftçilerin zararı devlet tarafından karşılanmalıdır. Çiftçinin elektrik parası, su parası, gübre parası ödemesi gerekiyor. Kayısıların hepsi yandı, bu sene vatandaşlar çok zor duruma düşecek. Üreticiler, kayısı yansa da yanmasa da aynı masrafı yapıyorlar. Yine sulayacaklar, yine ilaç atacaklar, yine tarlalarını sürecekler. Kayısı yandığı için Malatya’nın şimdi hiçbir geliri olmayacak. Devletin tüm bu zararları karşılaması gerekiyor. Eğer devlet sosyal devletse depremde yok olmuş Malatya’nın çiftçisine sahip çıkması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.
EMEĞİN, ALINTERİNİN SİYASETİ OLMAZ
“Emeğin, alın terinin siyaseti olmaz” diyen Veli Ağbaba, “ Tüm milletvekillerine, partilere, şehrin yöneticilerine, konunun paydaşlarına çağrı yapıyorum. Gelin bir araya gelerek Malatya’mızın yaşadığı afetten çıkabilmesi için ne gerekiyorsa yapalım. Deprem felaketi ile büyük kayıp yaşayan Malatya’nın bir de doğal felaketle kayba uğramaması için tüm kanalları zorlayalım. Konunun yakından takipçisi olacağımın bilinmesini istiyor, don felaketinden etkilenen tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.
KESKİM”MALATYA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ”
Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Nisan ayında etkili olan dolu, don ve kar yağışı sonrası kayısı üretiminde yaşanan büyük kayıplara dikkat çekerek Malatya’nın afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Başkan Keskin, on binlerce ailenin alın terinin yok olduğunu vurgulayarak hükümeti göreve çağırdı.
MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Yalnızca Malatya değil, Türkiye ve dünyanın kayısı ambarı olan bu topraklarda yaşanan tabiat olayları, ürünün tamamına yakınını yok etti. Kayısı sadece Malatya’nın değil, bölgenin bir ürünüdür. Malatya’mızın en önemli geçim kaynağı olan kayısı dolu, don ve nihayetinde kar yağışı ile birlikte kayısı resmen yandı. On binlerce çiftçinin emeği ve alın teri, 1 yıllık tüm umutları yok oldu. Malatya 6 Şubat depremlerinden sonra büyük bir ekonomik sıkıntı ile karşı karşıya kalmıştır.” dedi.
Keskin şu ifadeleri kaydetti, “Bu bir doğal afetin ta kendisidir. Biz artık yalnızca bir tarım krizi değil, ekonomik ve sosyal bir yıkımın içindeyiz. Bahçelerde çağla kalmadı, tomurcuklar düştü, umutlar kurudu. Bu yaşanan afetin ardından hükümetin ivedilikle Malatya’yı ve etkilenen çevre illeri AFET BÖLGESİ ilan etmesi elzemdir. Kayısı yalnızca bir meyve değil, Malatya’nın kimliğidir, alın teridir, geçmişidir, geleceğidir.”
Başkan Şevket Keskin, “Buradan açık ve net bir çağrıda bulunuyorum; 6 Şubat depremlerinden sonra halen bir işyerinin bile teslim edilmediği Malatya AFET BÖLGESİ ilan edilmeli, kayısı üreticisi bu süreçte yalnız bırakılmamalı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Hükümetimiz tüm devlet kurumları harekete geçirmelidir. Hasar tespit çalışmaları ivedilikle tamamlanmalı, kayısı üreticisinin zararı eksiksiz şekilde karşılanmalıdır. TARSİM dışı kalan ya da sigorta yaptıramayan üreticilerimiz unutulmamalıdır. Hükümete çağrımız nettir: Çiftçimiz sahipsiz bırakılmamalı. Bu milletin gerçek üreticisini yalnız bırakmayın. Kayısı için yapılacak her destek, bu ülkenin ekonomisine, ihracatına, refahına yapılan bir yatırımdır.”
YILDIZ, “MALATYA DERHAL AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, dün gece yaşanan zirai don felaketinin ardından Malatya’da derhal afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi.
Beraberinde Kırlangıç Mahallesi Muhtarı Özgür Düzgüner, Cumhuriyet Örnekköy Mahallesi Muhtarı Erdal Çelik ve üreticiler ile birlikte Cumhuriyet Örnekköy Mahallesi’nde değerlendirme yapan Barış Yıldız, üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletti. Yıldız, 6 Şubat deprem felaketini yaşayan Malatya’nın dün gece de başka bir doğa felaketiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.
BİNLERCE ÜRETİCİNİN EMEĞİ 1 GECEDE HEBA OLDU
“Nisan ayının ortasında yağan kar ve ardından gelen şiddetli don, ilimiz ekonomisinin bel kemiği olan kayısı üretimini vurmuştur. Binlerce üreticimizin emeği, alın teri bir gecede heba olmuştur” diyen Barış Yıldız,” Başta kayısı ve diğer meyve ağaçları başta olmak üzere bütün bahçeler zarar görmüş, yeni sezona umutla hazırlanan üreticilerimiz büyük bir mağduriyet yaşamıştır. Sadece meyveler değil ağacın kendisi de zarar görmüş durumdadır. Bu sadece bir tarımsal zarar değil, aynı zamanda Malatya’nın ekonomik ve sosyal yapısını derinden etkileyen bir durumdur.” İfadelerini kullandı.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Tarım Bakanlığı’nı ve ilgili kurumları acilen harekete geçmeye, hasar tespit çalışmalarını ivedilikle başlatmaya, üreticilerimize doğrudan destek sağlamaya ve Malatya’yı acil olarak doğal afet kapsamına almaya davet eden Yıldız;
• TARSİM sigortası kapsamında %30 olan don muafiyetinin %10’a düşürülmeli,
• Sigorta yaptırmayan üreticiler için özel destek paketleri açıklanmalı,
• Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlar faizsiz olarak ertelenmeli,
• Üreticilerimize faizsiz kredi, gelir kaybı desteği ve sigortasız zarar gören alanlar için özel fon oluşturulmalı,
• Bölgemiz için öneme sahip kayısı bahçelerinin stratejik ürün kapsamına alınmalıdır.
GEÇİCİ DEĞİL KALICI VE ÜRETİCİYİ KORUYAN POLİTİKA İSTİYORUZ
“Geçici çözümler değil, kalıcı ve üreticiyi gerçekten koruyan politikalar artık hayata geçirilmelidir” ifadelerini kullanan Yıldız, “Ayrıca bu gibi doğal afetlere karşı erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi ve çiftçilerimizin önceden bilgilendirilmesi hayati önem taşımaktadır. Her yıl benzer tablolarla karşılaşmak kader değildir; bilimsel tarım politikaları ve üreticiyi önceleyen bir yaklaşım şarttır. Geçmiş yıllarda da yaşadığımız gibi, don felaketlerinin ardından verilen sözlerin tutulmadığını, çiftçilerimizin yalnız bırakıldığını üzülerek hatırlıyoruz. Bu kez aynı hataların tekrar edilmesine izin vermeyeceğiz. Yerel yönetimler, ziraat odaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket edilerek bir kriz masası oluşturulmalıdır. Bu kriz masasına elimizden gelen bütün desteği vermeye hazırız.” dedi.
Yıldız; “Kayısı, sadece Malatya’nın değil, Türkiye’nin dünya da bilinen bir markasıdır. Bu markayı yaşatmanın yolu, üreticinin yanında durmaktan geçer. CHP Malatya İl Başkanlığı olarak, bu felaketten etkilenen tüm çiftçilerimizin yanında olduğumuzu bildiriyor tüm hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, iktidarı göreve davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
MALATYA ACİLEN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN
Cumhuriyet Örnekköy Muhtarı Erdal Çelik; “Öncelikle Malatya halkına geçmiş olsun. Bu sabah yaşanan don olayında bölgemizde kayısı başta olmak üzere bütün meyve ağaçları zarar görmüş ve dondan etkilenmiştir. Köyümüzde büyük bir felaket oluştu. Buradan yetkililere sesleniyorum. Bölgemizi afet bölgesi olarak ilan etmelerini, çiftçileri desteklemelerini talep ediyoruz. Ayrıca geçen sene de verim yoktu. Çiftçilerimizin geçen seneden kalma Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne borcu bulunmaktadır. Bu borçların ertelenmesini istiyoruz.”
TARSİM SİGORTASI OLMAYANLAR DA MAĞDUR EDİLMESİN
Kırlangıç Muhtarı Özgür Düzgüner; “Dün yaşanan afette Malatya’daki kayısıların tamamı yandı. TARSİM sigortası yaptırmayan çiftçilerimizin çok ciddi mağduriyetleri var. TARSİM sigortası yaptırmayan çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyoruz.”
ÜRETİCİ KARA; “DEPREM BİR TARAFTAN, AFETLER BİR TARAFTAN, SAHİPSİZLİK BİR TARAFTAN.”
Kayısı üreticisi Mustafa Kara; “On yıl öncesine kadar bahçelerimi sigorta yaptırırken, gelen eksperlerin yazdıkları raporların hiç gerçekçi olmadığını, bilinçsiz kişiler tarafından bu işin yürütüldüğünü fark ettim. Bu yüzden sigorta yapmamaya karar verdik. Sigorta yapmamamın sebebi, böyle bir kurumun, ülkedeki birçok kurum gibi dejenere olması ve insanların taleplerine karşılık verememesi. Bu durum, bizim de bu sisteme güvenimizi kaybetmemize neden oldu. Bir yazıda okuduğumda, Yunanistan’daki bir çiftçi, Türkiye’de bir malı sigorta ettirmek istiyorsa, kendi konsolosluğuna gidip belgesini verdiği takdirde sigortalı sayıldığını öğrenmiştim. Özellikle sayın hemşerilerime, köylerime, arkadaşlarıma ve çiftçilerimize geçmiş olsun diyorum. Çünkü geçmiş olsun demekten başka çaremiz kalmadı. Deprem bir taraftan, afetler bir taraftan, sahipsizlik bir taraftan.”
TAHTASAKAL; “3-4 YIL MEYVE OLMAYACAK”
Kayısı üreticisi Seyfettin Tahtasakal; “Hem kayısı fabrikasında çalışıyorum hem de çiftçiyim. Hem alım satım tarafındayım hem de üretim tarafındayım. Yıllık ortalama olarak Malatya kayısısının dünyaya 400 milyon dolar satış rakamına ulaşıyoruz. Maalesef bu sene bu rakama ulaşamayacağız. TARSİM görevini yerine getirememekte. Her sene olan yağışlardan dolayı sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle yağıştan sonra meyve dökümünde. Bunu fizyolojik olarak değerlendiriyorlar. Bölgemizde kayısı yanması olabiliyor ama bu mevsimde bitkinin yanması önümüzdeki 3-4 sene içerisinde bu ağaçlardan meyve elde edemeyeceğiz anlamına geliyor. Yıllardır yaptığımız çiftçilikte sadece şunu öğrendik ki ne yazık ki devlet hiçbir konuda yanımızda değil. Çiftçilerimize geçmiş olsun diliyoruz.”